torsdag 13 januari 2011

Röda dagar

Tuve Skånberg, kristdemokrat och f.d. riksdagspolitiker, driver en blogg. Det är en av mina favoritbloggar. Han har en övertygelse som är så jäkla långt från min man kan komma. Den är full av moralism, konservatism, dogmatik och annat KD-trams, och vid några tillfällen Intelligent Design-propaganda. Tuve är också direktör vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet som verkar för att införliva den kristna tron i alla samhällets vinklar och vrår. Han är motståndare till fri abort, vill införa förbud mot blasfemi (alltså, att kränka gud) och är alltså, tja... ganska fel ute.

Han har i vart fall ett gott språk.

Dagarna efter jul skrev han ett inlägg som handlade om att vi inte skall flytta på våra röda dagar i almanackan för att underlätta för judar, muslimer och hinduer att fira sina högtider, och att underlätta för oss ateister att bara ta ledigt när man vill. Att vissa människor vill ha ledigt vissa dagar är inget problem tycker han, då arbetsmarknadens flexibilitet fixar så att de kan ha ledigt då någon annan kan ta deras pass.

Flexibilitet.

Tuve tycker att de röda dagarna "håller ihop" oss som land (som SD!), och berättar att skola, industri och hela samhället skulle kollapsa om judarna plötsligt skulle vilja ha sabbath på lördag eller om muslimerna skulle vilja ha högtid på fredag. Vänta här nu. Hur var det med arbetsmarknades flexibilitet och dess fullkomlighet? Skulle inte den kunna ordna så att alla fick följa sina dogmer bäst fan de ville och att vi ateister kunde ta ledigt och åka på festival, chartersemester, eller bara softa med en bakisdag? Marknaden. Vilken hjälte.

Tuve menar att det bara finns två religiösa röda dagar kvar, runt Trettondagshelgen och långfredagen. Han missar helt de 52 söndagar som vi vanliga otrogna måste spendera med säsongsmaraton av Top Model på TV3, affärer som inte håller öppet samt bristande kollektivtrafik. Missförstå mig rätt; jag gillar att vara ledig, och söndagar är sjysst kravlösa, men visst fan skulle jag ibland vilja ta en torsdag ledig, eller resa utan att behöva ha semester eller lov. Är det för mycket begärt att verkligen ha ett sekulärt samhälle?
Tanken att införa en pott av individuella helgdagar, religionsneutrala helgdagskonton, låter liberalt och generöst, men är i själva verket inte mer liberalt än att kräva fri stavning eller befrielse från trafikregler som högertrafik.
Ja, Tuve. Precis så är det. För våra trafikregler är grundade i religiös fundamentalism.
Trafikverksanställd.

2 kommentarer:

  1. Ahahaha, Tuve, din gamle skojare! :D

    Allvarligt talat, antingen så är han för dum för att missa att han hycklar så in i helvete, eller så trollar han bara oss allihop (vilket jag också tror att SD gör hela tiden, varje dag).

    SvaraRadera
  2. Haha, jag kör på att både SD (och KD) är troll, alla dagar!

    SvaraRadera